luni, 4 martie 2013

Dificultatea acordarii daunelor morale din accidente in Romania


Desi, conform legii, daunele morale sunt despagubite in baza politei de raspundere civilaauto (RCA), aceasta avand chiar scrise pe ea limitele maxime de despagubire, este totusidificil pentru o victima a unui accident rutier sa le obtina.

De unde vine aceasta dificultate? Dintr-un motiv cat se poate de simplu. Lipsa practiciiin acest sens. Lipsa unor criterii de cuantificare obiective, cum sunt gradul de rudenie,gradul de vinovatie a victimei, implicatia victimei, legatura de cauzalitate.Adoptarea unor criterii orientative, concomitent cu racordarea la practicile europene indomeniu, ar fi de bun augur.
Insa, daca instantelor de judecata le este dificil sa cuantifice aceste daune morale, cu atatmai greu le este societatilor de asigurari. Desi in baza legii pot fi platite pe cale amiabila,extra-judiciar, asiguratorii evita incheierea unor asemenea tranzactii. Iar daca o fac,oferta este de cele mai multe ori nerezonabila pentru pagubit, fortandu-l in acest fel sa seconstituie parte vatamata in cadrul procesului penal.
Un lucru este cert. Limita de despagubire pentru vatamari corporale si decese, incluzandaici si daunele morale, a crescut in fiecare an, in 2011 fiind de 3.500.000 de euro, urmandca in 2012 sa fie de 5.000.000 de euro, iar societatile de asigurari au inceput sa-si creezedepartamente specializate in solutionarea acestui gen de daune.

Daunemorale.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu