joi, 28 februarie 2013

Panouri solare fotovoltaice


Panourile fotovoltaice sunt sisteme capabile sa transforme energia solara direct in energie electrica, prin intermediul unui proces chimic complex. Conversia este statica si nepoluanta, tocmai de aceea acest mod de producere a energiei electrice este unul ecologic.
La baza producerii energiei electrice sta celula fotovoltaica. Pe scurt, in contact cu razele soarelui, aceasta produce energie electrica. Celule fotovoltaice sunt grupate in matrici care apoi vor alcatui panourile fotovoltaice. Acestea sunt protejate impotriva interperiilor, furtunilor sau razelor ultraviolete de un strat protector de sticla speciala.
Eficenta celulelor solare variaza de la 6% pentru celulele cu siliciu amorf si pana la 42.8% pentru cele asamblate int-un pachet hibrid.
Panourile fotovoltaice sunt folosite pentru producerea de energie electrica in domenii diverse, incepand de la centrale solare si terminand cu dispozitive complexe, cum ar fi satelitii.
Cel mai adesea sunt insa intalnite in producerea de energie pentru locuintele individuale.
Sistemele FotoVoltaice off-grid (neconectate la reteaua electrica) au baterii reincarcabile traditionale pentru stocarea electricitatii in exces. Cu sisteme on-grid (conectate la reteaua electrica), energia in exces  poate fi trimisa la reteaua electrica. Pentru energia furnizata retelei se acorda credite de catre compania ce detine reteaua. Aceste credite compenseaza energia necesara cand sistemul nu poate indeplini cererea, folosind efectiv reteaua ca mecanism de stocare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu